Python Kullanıcıdan Veri Girişi Almak

Python Kullanıcıdan Veri Girişi Almak
Python Kullanıcıdan Veri Girişi Almak
3

Bu yazımızda, Python‘da kullanıcıdan veri girişi almayı ve kullanıcı tarafından girilecek olan verilerle işlem yapmayı göreceğiz.
Veri girişi alırken input() fonksiyonu kullanılır. input() fonksiyonu; kullanıcıdan herhangi bir veriyi almaya, yazılan programları etkileşimli yapmaya olanak tanır. Örnekler ile input() fonksiyonunun çalışma mantığını birlikte inceleyelim.

 

Aşağıda ki örnekte gördüğünüz gibi ilk başta bir veri değişkeni tanımladık ve bu veri değişkeninin içerisinde input fonksiyonunu tanımladık. input fonksiyonu bize “naber ?” yazısını yazdırdıktan sonra veri girişini aldırıyor ve sonucu ekrana geri döndürüyor.

Çıktı:


Python Kullanıcıdan Veri Girişi Almak


Şimdi de kullanıcıdan veri girişi aldırarak çeşitli işlemler yaptıralım.
 
Kullanıcı tarafından girilen değerlerin toplamını hesaplayan programı inceleyelim.
Bu kodumuzda ilk başta deger1 ve deger2 değişkenlerinden kullanıcı girişi alabilmek için input fonksiyonu tanımlaması yaptık. Aynı zamanda sayısal değer oldukları için int veri tipi tanımlaması yaptık. Veri tipleri hakkında bilgi eksikliğiniz varsa Python Veri Tipleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Kullanıcıdan veri girişilerini aldıktan sonra bu verileri “toplam” değişkeni içinde tutarak, toplama operatörünü kullanıyoruz ve işlemi yaptırıyoruz. Operatörler hakkında bilgi edinmek için Python Operatörler yazımızı okuyabilirsiniz.
En son olarakda değerlerin sonucunu ekrana yazdırdık.

Çıktı:


Kullanıcı tarafından girilen değerlerin üs hesaplamasını yapan programı inceleyelim.
Bir önceki örneğimizde yaptığımız gibi deger1 ve deger2 değişkenlerine input fonksiyonunu tanımlıyoruz. Üs hesaplaması yapabilmek için “us” adında değişken tanımlıyoruz ve üs alma operatörünü kullanarak (**) işlemi yaptırdıktan sonra deger1 sayısının üssünün çıktısını verdiriyoruz

Çıktı:


Silindirin alanını kullanıcıdan veri girişi alarak hesaplayan programı inceleyelim.
Bu programımızda da kullanıcıdan silindirin yarıçap değerini (r) ve yükseklik (h) değerini kullanıcıdan aldıktan sonra, silindir alanı hesaplama formülünü kullanarak alan hesaplaması yaptırdık.

Çıktı:



Python Kullanıcıdan Veri Girişi Almak

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 5 Kasım 2021

    merhaba ekrana 29 kere cumhuriyet yazdırmak istiyorum ama 30’uncu defada eyvallah yazacak bunu nasıl tek döngüde yaparım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir