Trendlerdeki Yazı

PHP Nedir?

PHP Nedir?
PHP Nedir
0

PHP açılımı “Hypertext Preprocessor” olup, “Hiper Metin Önişlemcisi” anlamına gelmektedir. PHP, web programlama dilleri ailesinde bulunan bir programlama dilidir. Dinamik web siteleri, web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılabilir. PHP yazılımı, web sayfalarını kullanıcıya yansıtmak için web sunucuları üzerinden çalışıp işletilmektedir.

PHP Nedir?

Web tarayıcınızın adres çubuğuna bir web sitesinin URL adresini yazdığınız zaman, web sitesi ve kullanıcı arasında bir veri akışı ve veri alışverişi trafiği başlamış olur. Web sitesine girdiğiniz zaman, web sunucusuna size bir HTML dosyası göndermesini isteyen bir ileti gönderirsiniz. Web sunucusu, istenilen dosyayı göndererek yanıt verir. Tarayıcınız HTML dosyasını okur ve web sayfasını görüntüler. PHP temel mantığına bakıldığı zamanda web sitesi veri akışıyla aynı mantık üzerinde çalışmaktadır. PHP ile bir dosya talep edilir ve web sunucusu kendi içerisinde PHP çalıştırarak verileri işleyerek HTML dilini tarayıcıya geri gönderir.

PHP kurulduğunda, web sunucusu belirli dosya uzantılarının PHP dil ifadeleri içermesini bekleyecek şekilde yapılandırılır. Genellikle uzantı .php veya .phtml şeklinde olmaktadır. Web sunucusu, belirtilen uzantıya sahip bir dosya için bir istek aldığı zaman, HTML ifadelerini olduğu gibi gönderirken PHP ifadeleri, istekte bulunana gönderilmeden önce PHP yazılımı tarafından sunucu üzerinde işlenir. PHP ifadeleri işlendiğinde, web sunucusu tarafından web tarayıcısına çıktı biçiminde gönderilir.

 
PHP ; HTML diline entegre edilebilir.
PHP ; ASP ve JSP gibi diğer betik dillerinden daha hızlıdır.
PHP ; web sitesinin dinamik içeriğini yönetmek için kullanılan sunucu taraflı bir betik dilidir.
PHP ; nesneye yönelimli bir dildir.
PHP ; basit ve öğrenmesi kolay bir dildir.
PHP ; açık kaynaklı web programlama dilidir.
PHP ; yorumlanmış bir dildir, yani derlemeye gerek yoktur.
 
 

PHP Dilinin avantajları

PHP dilini Öğrenmesi ve kullanması kolaydır: PHP dilinin sözdizimi ve yapısal mantığı basittir ve komut işlevlerinin öğrenilmesi kolaydır.

Açık kaynak kodludur: PHP dilinin açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yapıya sahip olması, geliştiricilerin PHP’yi kullanmaya başlamasına da yardımcı olur. Hızlı ve sıfır maliyetle kurulabilir.

Çok fonksiyonludur: PHP‘nin en büyük avantajlarından biri platformdan bağımsız olmasıdır. PHP dilini ister MacOS, ister Linux, isterseniz de Windows işletim sistemlerinde sorunsuzca yönetebilirsiniz.

Güçlü bir topluluk desteğine sahiptir: Yaygın olarak kullanılan eski bir betik dili olarak PHP, dili desteklemek için geniş bir topluluk tabanına sahiptir. Yeni başlayan PHP öğrencilerine karşı bilmesi gereken çeşitli ipuçları PHP web sitesinde yer almaktadır.

Veritabanlarıyla iyi bir şekilde bağlantılıdır: PHP, hemen hemen her tür veritabanıyla güvenli bir şekilde bağlantı kurmayı kolaylaştırır. Bu, geliştiricilere, oluşturulmakta olan uygulama için en uygun veritabanını seçerken daha fazla özgürlük verir.
 
 
PHP Dilini yazarken, <?php ve ?> etiketleri arasında kodlarımızı yazmaktayız.
Örnek PHP kodu:

 
 
HTML ile birlikte PHP kullanımına örnek verecek olursak, PHP kodlarını body etiketi altında yazmaktayız.

 
 

PHP dilini aynı zamanda javascript ile kullanabiliriz.

İlginizi Çekebilir
HTML Site Düzeni

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir